Sarniak smażony

4.32 (180 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Sarniak rzadko występujący grzyb jadalny. Do 2014 roku był pod ochroną.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 sarniaków
    4 jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól morska
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.32 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sarniak smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sarniaki 1. Grzyby przebieramy i oczyszczamy.
  • przygotowanie 2. Kapelusze grzybów oczyszczamy za pomocą noża z kolców.
  • obgotowania 3. Grzyby obgotowujemy 2 razy po 15-20 minut w osolonym wrzątku.
  • ugotowane 4. Ugotowane grzyby odcedzamy na sitku.
  • grzyby 5. Ugotowane sarniaki lekko posypujemy pieprzem ziołowym i panierujemy w jajku u bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Podajemy gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować