Samosy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Danie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym).

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    2 szkl mąki
    50 g miękkiego masła
    1/3 łyżeczki soli
    woda ( w zależności od mąki około 1/2 do 3/4 szkl)

    farsz warzywny
    3/4 szkl mrożonej marchewki z groszkiem
    kilka różyczek kalafiora ( mrożony lub świeży)
    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    imbir
    mielony kminek
    sól
    pieprz czarny

    farsz z serem
    250 g sera włoskiego lub białego chudego
    2 żółtka
    bazylia ( ok. 1/3 łyżeczki)
    kminek ( ok. 1/4 łyżeczki)
    papryka słodka w proszku
    sól
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Samosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Powinno być elastycznie i jednolite. Zostawiamy pod przykryciem.
  • 2. Warzywa gotujemy na parze. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy miękką marchewkę z groszkiem i kalafiorem. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem, imbirem, solą, kminkiem oraz pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty, pikantny smak.
  • 3. Ser rozgniatamy widelcem. Mieszamy z żółtkami, bazylią, kminkiem ( mielonym lub całym), solą, papryką i ziołowym pieprzem. Farsz powinien mieć delikatny smak.
  • 4. Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 10- 15 cm. Kroimy go na pół. Jedną składamy tak, aby powstał stożek. Napełniamy farszem i zlepiamy brzegi. Pierożki powinny mieś trójkątne kształty. Tak samo robimy z resztą ciasta.
  • 5. Samosy pieczemy około 25 minut w 200 stopniach do delikatnego zrumienienia. Podajemy z dipami, najlepiej dwoma: łagodnym i pikantnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować