Sałatkowe koszyczki

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To fajny pomysł, by w święta Wielkanocne podać tradycyjną jarzynową sałatkę. Tak podana od razu smakuje lepiej:). Aby podkreślić świąteczny akcent koszyczków, można posypać je świeżą rzeżuchą.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • 1 jajko,
    • 1- 2 łyżki wody,
    • ok 1/2 łyżeczki soli,
    • 120 gram masła,
    • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Dodatkowo:
    • Foremki na tartaletki,
    • Tłuszcz do foremek

    Nadzienie:
    • 2 jajka,
    • 1/2 szklanki groszku cukrowego z puszki,
    • 2 marchwie,
    • 0,5 selera,
    • 3 ogórki kiszone,
    • 1 korzeń pietruszki,
    • Majonez,
    • Sól, pieprz do smaku
    • Szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Sałatkowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składnik ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy z niego koła.
  • babeczki przed upieczeniem 2. Wyciętym ciastem wykładamy środki foremek.
  • uformowane uchwyty 3. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki o długości około 10 cm. Następnie zaplatamy ze sobą po dwa wałeczki i zawijamy, tak by powstały „rogaliki”. Uformowane przekładamy na blaszkę. Po upieczeniu będą one wykorzystane do wykonania uchwytów koszyczków.
    Zarówno babeczki jak i uchwyty pieczemy w 180°C do lekkiego zrumienienia.
    Upieczone elementy studzimy.
  • łączenie składników 4. NADZIENIE:Marchew, pietruszkę i seler myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa studzimy, obieramy, po czym kroimy w kostkę.
    Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z soku. Tak przygotowane składniki łączymy z groszkiem i majonezem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • napełnianie 5. Gotową sałatką wypełniamy środki upieczonych babeczek. Na koniec w babeczki wbijamy uchwyty. Całość posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować