To fajny pomysł, by w święta Wielkanocne podać tradycyjną jarzynową sałatkę. Tak podana od razu smakuje lepiej:). Aby podkreślić świąteczny akcent koszyczków, można posypać je świeżą rzeżuchą.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki,
• 1 jajko,
• 1- 2 łyżki wody,
• ok 1/2 łyżeczki soli,
• 120 gram masła,
• 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
• Foremki na tartaletki,
• Tłuszcz do foremek
Sałatkowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składnik ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy z niego koła.
2.Wyciętym ciastem wykładamy środki foremek.
3.Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki o długości około 10 cm. Następnie zaplatamy ze sobą po dwa wałeczki i zawijamy, tak by powstały „rogaliki”. Uformowane przekładamy na blaszkę. Po upieczeniu będą one wykorzystane do wykonania uchwytów koszyczków.
Zarówno babeczki jak i uchwyty pieczemy w 180°C do lekkiego zrumienienia.
Upieczone elementy studzimy.
4.NADZIENIE:Marchew, pietruszkę i seler myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa studzimy, obieramy, po czym kroimy w kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z soku. Tak przygotowane składniki łączymy z groszkiem i majonezem. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Gotową sałatką wypełniamy środki upieczonych babeczek. Na koniec w babeczki wbijamy uchwyty. Całość posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Komentarze