Skromna jak Amisze i małoskładnikowa. Gwarantuję, że pomimo skromnego wyglądu smakuje przepysznie, a najlepiej następnego dnia, kiedy to młode ziemniaki przejdą sosem.
30 min
Składniki:
• 1 kg młodych ziemniaków
• 4 ugotowane jajka
Sos
• 1/2 szklanki majonezu
• 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
• 2 łyżki musztardy
• sok z 1/2 cytryny
• sól, pieprz do smaku, szczypta cukru
Sałatka ziemniaczana amiszów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie, po ostudzeniu pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm.
• Gotowane białka pokroić drobno w kostkę.
• Utrzeć gotowane żółtka z musztardą i majonezem. Dodać kwaśną śmietanę, sok z cytryny i przyprawy.
• Ziemniaki delikatnie wymieszać z posiekanym białkiem i sosem.
• Posypać szczypiorkiem.
• Odstawić do lodówki na godzinę.
Komentarze