Sałatka ze smażonymi pieczarkami i czarnymi oliwkami

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszna, aromatyczna sałatka z dodatkiem krótko podsmażanych pieczarek i czarnych oliwek, które nadają niepowtarzalny smak całości. Sałatkę możemy przygotować o każdej porze roku i na przeróżne okazje. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do jej wykonania potrzebujemy zaledwie kilku niewyszukanych składników.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 pieczarek, same kapelusze
    1 czerwona cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego

    ok. 70 g czarnych oliwek po odsączeniu z zalewy
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    1 mała puszka groszku konserwowego
    1 pęczek szczypiorku
    4 jajka ugotowane na twardo
    4 ogórki konserwowe
    1-2 łyżki musztardy
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze smażonymi pieczarkami i czarnymi oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki, cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy do ostygnięcia.
    Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
    Oliwki kroimy w cienkie plasterki, a jajka i ogórki w kostkę. Ogórki lekko wyciskamy. Szczypiorek drobno siekamy.
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, jogurt i musztardę, mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować