Bosko kolorowa, niezwykle pożywna i przepyszna sałatka z szynką szwarcwaldzką, winogronami i orzechami to prawdziwa bomba witamin.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
100 g mixu sałat z rukolą
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
30 g orzechów włoskich
1 mały kiść zielonych winogron
10 paprykowych pomidorków koktajlowych
1/2 średniej czerwonej cebuli
50 g sera pleśniowego blue
Dressing:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka wody
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, winogronami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni. Mix sałat ułożyć na talerzu, dodać pokrojoną na krążki cebulę, pokrojone na połówki pomidorki i winogrona, pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dodać porwaną na kawałki szynkę oraz orzechy. Składniki dressingu połączyć (najlepiej w słoiczku) do uzyskania gęstej emulsji. Sałatkę polać dressingiem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Komentarze