Sałatka z sardelami, kaparami, karczochami i pieczarkami, w towarzystwie dojrzałych pomidorów malinowych i pikantnej papryki pepperoni, to pomysł na lekki, letni posiłek lub przystawkę.
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
600 g mięsistych pomidorów - 2 duże sztuki
65 g sardeli w oleju, po odsączeniu - 1 słoiczek
50 g kaparów w zalewie, po odsączeniu
100 g karczochów w oleju, po odsączeniu
250 g fasoli chrząszczowej lub czerwonej, po odsączeniu z zalewy - 1 puszka
160 g marynowanych małych pieczarek, po odsączeniu
50-80 g kaszy kuskus
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2-3 marynowane papryczki pepperoni
kilka kropli oliwy z dodatkiem chili, opcjonalnie do smaku
sól do smaku; ostrożnie- sardele i kapary są słone
Sałatka z anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Płyn powinien sięgać ok. 1 cm powyżej poziom kaszy. Całość nakrywamy talerzykiem i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Następnie ściągamy talerzyk i zostawiamy do ostygnięcia.
Fasolę odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
Karczochy kroimy dowolnie, tak aby były wyczuwalne w sałatce.
Umyte pomidory kroimy w kostkę.
Cebulę i pepperoni drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Do dużej miski przekładamy sardele, pieczarki i kapary bez zalewy. Dodajemy pomidory, fasolę, karczochy, czosnek, cebulę, pepperoni i kaszę kuskus. Dodajemy majonez lub oliwę i mieszamy. Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami oliwy z dodatkiem chili.
Komentarze