Sałatka z anchois

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sałatka z sardelami, kaparami, karczochami i pieczarkami, w towarzystwie dojrzałych pomidorów malinowych i pikantnej papryki pepperoni, to pomysł na lekki, letni posiłek lub przystawkę.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mięsistych pomidorów - 2 duże sztuki

    65 g sardeli w oleju, po odsączeniu - 1 słoiczek

    50 g kaparów w zalewie, po odsączeniu

    100 g karczochów w oleju, po odsączeniu

    250 g fasoli chrząszczowej lub czerwonej, po odsączeniu z zalewy - 1 puszka

    160 g marynowanych małych pieczarek, po odsączeniu

    50-80 g kaszy kuskus

    1 mała cebula

    2 ząbki czosnku

    2-3 marynowane papryczki pepperoni

    kilka kropli oliwy z dodatkiem chili, opcjonalnie do smaku
    sól do smaku; ostrożnie- sardele i kapary są słone

    majonez lub oliwa z oliwek do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka z anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Płyn powinien sięgać ok. 1 cm powyżej poziom kaszy. Całość nakrywamy talerzykiem i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Następnie ściągamy talerzyk i zostawiamy do ostygnięcia.

    Fasolę odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.

    Karczochy kroimy dowolnie, tak aby były wyczuwalne w sałatce.

    Umyte pomidory kroimy w kostkę.

    Cebulę i pepperoni drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

    Do dużej miski przekładamy sardele, pieczarki i kapary bez zalewy. Dodajemy pomidory, fasolę, karczochy, czosnek, cebulę, pepperoni i kaszę kuskus. Dodajemy majonez lub oliwę i mieszamy. Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami oliwy z dodatkiem chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować