Błyskawiczna, banalnie prosta i bardzo smaczna sałatka z pikantnych liści rukoli, słodkich pomidorów i serowych kulek o przyjemnym orzechowym smaku.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 garście rukoli
kilka liści sałaty karbowanej
kilka pomidorów koktajlowych
1 łyżka orzeszków piniowych lub cedrowych
3 łyżki oliwy extra vergine
3-4 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka musztardy
odrobina miodu płynnego
sól i pieprz do smaku
kulki serowe:
100 g sera ricotta
20 g amarantusa ekspandowanego
1 łyżka orzechów piniowych lub cedrowych
szczypta soli z czosnkiem niedźwiedzim lub soli morskiej
kilka kropel soku z limonki
sól
Sałatka z rukoli okraszona kulkami z ricotty i amarantusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni orzeszków piniowych i sezamu, aby móc przygotować kulki serowe, które należy schłodzić w lodówce zanim podamy je z sałatą.
Czynność tę można pominąć, chociaż podprażone ziarna smakują wg. mnie zdecydowanie lepiej.
Ricottę mieszamy z amarantusem i ostudzonymi orzechami, doprawiamy do smaku szczyptą soli; można doprawić również chili - jeśli mamy ochotę na ognisty smak :) Na końcu doprawiamy odrobiną soku z cytryny i mieszamy. Sok z cytryny doda fajnej kwaskowatości, natomiast nie jest tutaj niezbędny, można go pominąć. Łyżeczką deserową nabieramy porcję masy i lepimy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy je w ostudzonym sezamie i odkładamy do lodówki na minimum 15 minut.
W tym czasie zajmujemy się przygotowaniem warzyw i sosu do sałatki.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Sałatę i rukolę myjemy, osuszamy i układamy na talerzach. Podobnie postępujemy z pomidorami, które dodatkowo kroimy na połówki lub ćwiartki i dekorujemy nimi talerz.
Na końcu dodajemy serowe kulki, całość skrapiamy sosem i posypujemy orzechami.
Smacznego :)
Porady
Z podanych składników na kulki serowe otrzymamy 8 sztuk.
Komentarze