Sałatka z pieczonych buraków

4.83 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna, prosta do przygotowania a zarazem bardzo smaczna sałatka. Idealna na różne uroczystość, niedzielny obiad lub święta.
Burak, który na co dzień jest warzywem niedocenianym, ma bogaty skład odżywczy, dlatego polecam.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 3 buraki duże
    • 1/3 opakowania Rukoli
    • Feta
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1 łyżeczka musztardy Dijon
    • Sól
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Buraki myję, osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, obieram i kroję w kostkę.
  • buraki 2. Rukolę myję, osuszam, układam na półmisku.
    Oliwę z oliwek wlewam do naczynia, dodaję musztardę, sok z cytryny, miód, sól i dokładnie mieszam. Sos wlewam do buraków i ponownie dokładnie mieszam. Buraki wykładam na rukolę, po bokach układam, pokrojony w kostkę ser feta.
  • saąłtka 3. Sałatka gotowa.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować