Lekka, pyszna, świeża i niezwykle kolorowa sałatka z serem mozzarella .Idealna na imprezę.Sałatka z mozzarellą świetnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy, szkoły.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-300 g sera mozzarella z zalewy
- 100 g miks sałat
- garść świeżego szpinaku baby
-3 ogórki gruntowe
-2 pomidory
-garść szczypiorku
- garść pestek słonecznika - 30 g
Składniki na sos winegret
-sok z połówki cytryny
- 5 łyżek delikatnej oliwy
-łyżeczka musztardy delikatesowej
-szczypta soli i pieprzu
Sałatka z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Przepłucz pod zimną wodą sałatę i szpinak baby.
2.Ogórki umyj i obierz.Przekrój wzdłuż na pół i jeszcze na pół. Wytnij mokre nasiona a twardą część ogórka pokrój w cienkie paski i dołóż do sałat. Pomidory umyj i pokrój w kostkę.Dodaj je do sałatki.
3. Upraż pestki słonecznika. Nagrzej patelnie i wsyp pestki.Pestki praż na małej mocy palnika przez 5 minut ,co kilka chwil przemieszaj pestki drewnianą łyżką. Patelnię odstaw z palnika i poczekaj kilka minut, aż pestki przestygną .
Sos winegret:
1.Do małego naczynia wyciśnij sok z połówki cytryny. Wlej pięć łyżek delikatnej oliwy z oliwek. Dodaj łyżeczkę delikatnej musztardy oraz odrobinę świeżo mielonego pieprzu i soli.
2.Sos dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę z serem mozzarella. Na sałakę wyłóż też przestudzone, uprażone pestki słonecznika oraz siekany szczypiorek.
Komentarze