Wspaniała sałatka, którą pokocha każde podniebienie. Połączenie buraczków, oliwek, kapar i dressingu musztardowo-miodowego to strzał w 10tkę.
Składniki:
3-4 duże buraczki marynowane (pokrojone)
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli
10 czarnych oliwek
2 łyżeczki kapar
1 łyżka suszonej żurawiny
majeranek lub oregano do smaku i dekoracji
sól
pieprz
Sałatka z marynowanych buraczków w sosie miodowo-musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki pokroić na dowolne kawałki. (przepis poniżej) cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Fasolę odcedzić na sicie i opłukać pod bieżącą wodą z nalotu. Oliwki przekroić na pół.
2.W małym słoiku wymieszać wszystkie składniki na sos, porządnie potrząsając. W salaterce połączyć wszystkie składniki sałatki, na koniec polać gotowym sosem i doprawić przyprawami. Sałatka wyśmienicie smakuję z grzankami lub tostami.
Komentarze