Pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu kolorowa sałatka.
Idealna na lekki obiad czy kolację.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
ok. 300 g filetu z kurczaka,
1/2 brokuła,
1/2 kalafiora,
½ średniej cukinii,
mały pomidor,
po ok. 1/3 papryki żółtej, zielonej, czerwonej,
łyżka pestek słonecznika,
sól, pieprz, curry, papryka
oliwa z oliwek,
ząbek czosnku
sos:
ząbek czosnku zgnieciony przez praskę,
1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,
2-3 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie),
1-2 łyżeczki soku z cytryny,
½ łyżeczki Vegety Natur do sałatek i dipów,
Sałatka z kurczakiem, brokułem, kalafiorem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet myjemy, kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, curry, ostrą papryką, czosnkiem zgniecionym przez praskę i polewamy odrobiną oliwy, wszystko mieszamy (najlepiej odstawić na jakiś czas do lodówki). Następnie smażymy na złoto.\
Brokuła i kalafior myjemy oraz dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo, przez około 5-7 minut, studzimy.
Cukinię, pomidora, paprykę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
W małej miseczce dokładnie mieszamy jogurt z czosnkiem, sokiem z cytryny i Vegetą.
Ja najczęściej dodaję jeszcze oliwę z oliwek.
Wszystkie składniki łączymy, jeśli jest potrzeba przyprawiamy do smaku według uznania. Smacznego!
Komentarze