Sałatka z halloumi, figami i granatem

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolorowa owocowo-warzywna sałatka pełna smaków. Smażony ser halloumi smakuje rewelacyjnie w towarzystwie granatu i suszonych fig.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    Sałatka - 1/4 główki
    Rukola - 2 garście
    Ser halloumi - 4 plastry (około 120g)
    Olej - 1 łyżeczka
    Pomidor - 2szt
    Suszone pomidory - 2 plasterki
    Oliwki - 2 łyżki (u mnie miks zielonych i kalamata)
    Suszone figi - 2szt
    Granat - 2 garście nasion

    Sos:
    Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
    Cukier - szczypta
    Sól - szczypta
    Ocet - 1 łyżeczka
    Słodka papryka - 1/4 łyżeczki
    Zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z halloumi, figami i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

    Sałatę kroimy lub rwiemy na kawałki. Pomidory kroimy w grubszą kostkę, suszone pomidory i oliwki na mniejsze kawałki. Figi kroimy w ósemki.
    Mieszamy sałatę, rukolę, pomidory, pomidory suszone, oliwki i figi. Łączymy z sosem. Rozkładamy na dwóch talerzach.
    Plasterki sera hallumi smarujemy olejem i smażymy na średnim ogniu, aż ładnie się zarumienią. Po usmażeniu układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem.
    Podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halloumi Granat Figi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować