Sałatka pełna smaków i zdrowia - pieczony burak, gruszka, ser halloumi i orzechy piniowe w pysznym sosie z octem balsamicznym. Sałatka jest idealna na pudełkowe śniadanie.
1 godz. 30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Buraki - ok. 600g (u mnie 6 małych sztuk)
Gruszka - 1 duża
Ser halloumi - 6 plastrów (około 100g)
Orzechy piniowe - 2 łyżki
Olej - 1 łyżeczka
Sos:
Oliwa lub olej - 1 łyżka
Ocet balsamiczny - 1 łyżka
Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
Cukier (u mnie kokosowy) - 1/2 łyżeczki
Pieprz
Sałatka z burakiem, gruszką i halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut.
Duże buraki mogą wymagać nieco dłuższego pieczenia.
Buraki po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w większą kostkę.
Gruszkę również kroimy w grubszą kostkę.
Mieszamy składniki na sos. Łączymy buraki i gruszkę z sosem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.
Ser halloumi kroimy w plasterki i każdy plaster na pół po przekątnej. Smażymy na nasmarowanej tłuszczem patelni, aż ser lekko zarumieni się z obu stron.
Sałatkę rozkładamy na dwóch talerzach. Posypujemy orzechami piniowymi (można je wcześniej uprażyć). Na sałatkach układamy plasterki sera.
Komentarze