Sałatka z burakiem, gruszką i halloumi

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka pełna smaków i zdrowia - pieczony burak, gruszka, ser halloumi i orzechy piniowe w pysznym sosie z octem balsamicznym. Sałatka jest idealna na pudełkowe śniadanie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Buraki - ok. 600g (u mnie 6 małych sztuk)
    Gruszka - 1 duża
    Ser halloumi - 6 plastrów (około 100g)
    Orzechy piniowe - 2 łyżki
    Olej - 1 łyżeczka

    Sos:
    Oliwa lub olej - 1 łyżka
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Sambal oelek (lub inny ostry sos) - 1 łyżeczka
    Cukier (u mnie kokosowy) - 1/2 łyżeczki
    Pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z burakiem, gruszką i halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, osuszamy i zamykamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już miękkie. Jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut.
    Duże buraki mogą wymagać nieco dłuższego pieczenia.
    Buraki po lekkim ostudzeniu obieramy i kroimy w większą kostkę.
    Gruszkę również kroimy w grubszą kostkę.
    Mieszamy składniki na sos. Łączymy buraki i gruszkę z sosem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem.
    Ser halloumi kroimy w plasterki i każdy plaster na pół po przekątnej. Smażymy na nasmarowanej tłuszczem patelni, aż ser lekko zarumieni się z obu stron.

    Sałatkę rozkładamy na dwóch talerzach. Posypujemy orzechami piniowymi (można je wcześniej uprażyć). Na sałatkach układamy plasterki sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować