Szybka sałatka z cykorią, jabłkiem, orzechami włoskimi i rodzynkami, w sosie jogurtowym, z dodatkiem oleju z pestek dyni, to pomysł na zdrowe śniadanie, przekąskę, podwieczorek, czy lekką kolację.
Sałatka z cykorią i orzechami, z cynamonową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Rodzynki moczymy w wodzie, aby zmiękły.
Cykorię myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy głąb i kroimy na drobniejsze kawałki.
Przekładamy do miski. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarle i dokładamy do cykorii, dobrze spryskujemy sokiem z cytryny, solimy i mieszamy.
Sałatkę polewamy jogurtem wymieszanym z olejem z pestek dyni, dodajemy uprażone orzechy i rodzynki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Sałatkę podajemy tuż po przyrządzeniu, skrapiając ją kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Komentarze