Sałatka z cykorią i orzechami, z cynamonową nutą

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybka sałatka z cykorią, jabłkiem, orzechami włoskimi i rodzynkami, w sosie jogurtowym, z dodatkiem oleju z pestek dyni, to pomysł na zdrowe śniadanie, przekąskę, podwieczorek, czy lekką kolację.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cykoria
    2 jabłka
    1-2 garście orzechów włoskich
    garść rodzynek


    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    olej z pestek dyni do smaku
    syrop z agawy do smaku
    sól do smaku
    cynamon do smaku
    sok z cytryny do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z cykorią i orzechami, z cynamonową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Rodzynki moczymy w wodzie, aby zmiękły.

    Cykorię myjemy, przekrawamy na pół, wycinamy głąb i kroimy na drobniejsze kawałki.
    Przekładamy do miski. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarle i dokładamy do cykorii, dobrze spryskujemy sokiem z cytryny, solimy i mieszamy.

    Sałatkę polewamy jogurtem wymieszanym z olejem z pestek dyni, dodajemy uprażone orzechy i rodzynki, doprawiamy do smaku i mieszamy.

    Sałatkę podajemy tuż po przyrządzeniu, skrapiając ją kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka z cykorią i kabanosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka z cykorią i kabanosem

czarrna W sam raz na przyjęcie lub śniadanie :) 30 min

To może cię zainteresować