Owocowa sałatka z cykorią, awokado i prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa i owoce myjemy i osuszamy.
Cykorię kroimy w cienkie paski. Próbujemy czy goryczkowy smak tego warzywa nam nie przeszkadza - jeśli jest zbyt drażniący, możemy zanurzyć cykorię w letniej wodzie i moczymy przez 15 minut. Następnie odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą, miodem i szczyptą soli.
Orzechy włoskie grubo siekamy i prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mango, papaję, awokado i paprykę kroimy w niewielkie kawałki. Pepperoni kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Ser żółty kroimy w grubą kostkę lub wycinamy dowolne kształty przy pomocy małej foremki do ciastek.
Owoce winogrona zostawiamy w całości lub przekrawamy na połówki.
Liście selera naciowego siekamy w cienkie paski.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatkę możemy po wierzchu polać kremem balsamicznym lub płynnym miodem.
Komentarze