Owocowa sałatka z cykorią, awokado i prażonymi orzechami

4.83 (12 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka owocowo-warzywna z serem tylżyckim i orzechami.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cykoria
    1 szpiczasta czerwona papryka
    1 łyżeczka posiekanej świeżej papryki pepperoni
    1 awokado
    1 mango
    1/4 papai - 2 garście pokrojonego owocu
    garść winogron czerwonych

    4-5 plastrów sera tylżyckiego
    2 garście orzechów włoskich
    kilka listków selera naciowego

    1 łyżka oliwy
    1-2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżki płynnego miodu
    szczypta soli
    krem balsamiczny z chili lub miód do polania wierzchu sałatki
Wystaw ocenę:

4.83 (12 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka owocowa

Owocowa sałatka z cykorią, awokado i prażonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owocowa sałatka z cykorią, awokado i prażonymi orzechami 1. Warzywa i owoce myjemy i osuszamy.
    Cykorię kroimy w cienkie paski. Próbujemy czy goryczkowy smak tego warzywa nam nie przeszkadza - jeśli jest zbyt drażniący, możemy zanurzyć cykorię w letniej wodzie i moczymy przez 15 minut. Następnie odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą, miodem i szczyptą soli.

    Orzechy włoskie grubo siekamy i prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Mango, papaję, awokado i paprykę kroimy w niewielkie kawałki. Pepperoni kroimy w bardzo drobną kosteczkę.

    Ser żółty kroimy w grubą kostkę lub wycinamy dowolne kształty przy pomocy małej foremki do ciastek.

    Owoce winogrona zostawiamy w całości lub przekrawamy na połówki.

    Liście selera naciowego siekamy w cienkie paski.

    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sałatkę możemy po wierzchu polać kremem balsamicznym lub płynnym miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować