Kolorowa sałatka śledziowa z cykorią i chrupiącymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Śledź w cykorii to świetna sałatka z królem ryb w naszych domach, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskim warzywami: czerwoną papryką, ziemniakami, delikatnie pikantną rzodkiewką oraz dojrzewającymi w słońcu soczystymi jabłkami. Całość idealnego smaku dopełnia nuta chrupiących orzechów i wyrazisty koperkowy sos. Wyśmienita przystawka na każdą imprezę.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400g płatów śledziowych Matjas
    600g ziemniaków (waga po obraniu)
    2 jabłka
    1 czerwona papryka
    1 pęczek rzodkiewek
    60g orzechów włoskich
    3 małe cykorie
    garść rukoli
    400ml mleka
    2 łyżki octu

    Sos koperkowo-jogurtowy
    150g jogurtu naturalnego
    1 łyżka chrzanu
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka oleju
    1 pęczek koperku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kolorowa sałatka śledziowa z cykorią i chrupiącymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe namoczyć w mleku przez około 3-4 godziny, a najlepiej całą noc. Po tym czasie pokroić opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na ukos o długości 2-3cm.
  • 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie, po tym czasie obrać i pokroić w grubszą kostkę.
  • 3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
  • 4. Paprykę umyć i pokroić w małą kostkę, a rzodkiewki w plasterki.
  • 5. Orzechy uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać.
  • 6. Cykorię zanurzyć w gorącej wodzie z solą, octem i pozostawić na około 1 godzinę aby pozbyć się gorzkiego smaku.
  • 7. Sos koperkowo-jogurtowy:
    Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 8. Ziemniaki, śledzie, paprykę, jabłka, orzechy przełożyć do dużej miski, delikatnie wymieszać dodać sos koperkowo-jogurtowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę nałożyć w liście cykorii, ułożyć na talerzu, posypać koperkiem i rukolą .Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Podawać jako przekąskę lub przystawkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cykoria Matias Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować