Sałatka z brązowego ryżu z białą kapustą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sama nie wiem czy jest to sałatka czy surówka czy dodatek do dania bo w sumie zastąpić może wszystko, a to za sprawą połączenia bardzo zdrowego brązowego ryżu z kapustą białą i sezamem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 woreczki brązowego ryżu
    ¼ małej główki kapusty białej
    ½ pęczka szczypiorku z cebulką
    2 łyżki ziaren sezamu
    2 łyżki majonezu kieleckiego
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Sałatka z brązowego ryżu z białą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu producenta. Kapustę bardzo drobno szatkujemy, przekładamy do salaterki, lekko solimy i zgniatamy ją przez 3 minuty w dłoniach, tak aby zmiękła i puściła sok. Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojona szczypiorek razem z cebulką i uprażony na suchej patelni sezam. Odcedzony i przestudzony ryż dodajemy do kapusty – mieszamy. Ryż doprawiamy jogurtem i majonezem i jeśli jest taka potrzeba solimy i pieprzymy do smaku. Ryż ten jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs , pieczonych i duszonych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Ryż Sałata Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować