Sama nie wiem czy jest to sałatka czy surówka czy dodatek do dania bo w sumie zastąpić może wszystko, a to za sprawą połączenia bardzo zdrowego brązowego ryżu z kapustą białą i sezamem.
30 min
Składniki:
2 woreczki brązowego ryżu
¼ małej główki kapusty białej
½ pęczka szczypiorku z cebulką
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki majonezu kieleckiego
1 łyżka jogurtu naturalnego
Sól, pieprz do smaku
Sałatka z brązowego ryżu z białą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu producenta. Kapustę bardzo drobno szatkujemy, przekładamy do salaterki, lekko solimy i zgniatamy ją przez 3 minuty w dłoniach, tak aby zmiękła i puściła sok. Do poszatkowanej kapusty dodajemy pokrojona szczypiorek razem z cebulką i uprażony na suchej patelni sezam. Odcedzony i przestudzony ryż dodajemy do kapusty – mieszamy. Ryż doprawiamy jogurtem i majonezem i jeśli jest taka potrzeba solimy i pieprzymy do smaku. Ryż ten jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs , pieczonych i duszonych.
Komentarze