Sałatka z boczniaków

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię grzyby. W sezonie je zbieram i robię różne dania. Mam też wiele przepisów na sałatki. Ta, którą proponuję, jest bardzo smaczna i ma tę zaletę, że można ją przygotować niezależnie od pory roku.

Składniki:

  • ● 20 dag boczniaków
    ● kawałek selera
    ● 2 kolby cykorii
    ● 1 główka sałaty
    ● 1 cebula
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sok wyciśnięty z 1 cytryny
    ● 2 łyżki octu winnego
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy, rwiemy na
    kawałki i solimy. Selera ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę siekamy,
    z cykorii odcinamy gorzkie
    końcówki, a resztę kroimy
    w cienkie paski. Wkładamy
    do salaterki, polewamy sokiem
    z cytryny i mieszamy.
  • 2. Boczniaki oczyszczamy,
    kroimy w paski i podsmażamy
    na oliwie. Dodajemy
    do sałatki, doprawiamy
    solą i pieprzem. Całość
    polewamy octem winnym,
    mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować