Włosi potrafią przygotować z bobu pyszności i taka jest ta sałatka prosta i przepyszna, polecam póki sezon na bób trwa w najlepsze.
25 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
250 gram bobu
1 sałata rzymska
1 garść listków mięty
Sok z ½ pomarańczy
1-2 łyżki oliwy z oliwek
25 gram sera parmezan (można zastąpić np. serem pecorino lub polskim bursztynem)
Szczypta cukru
Sól, pieprz
Sałatka z bobem, miętą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut (ma być al. dente). Odcedzamy i schładzamy w zimnej wodzie. Bób obieramy ze skórki przekładamy do miseczki.
Do salaterki wkładamy umyte i porwane liście sałaty rzymskiej i mięty. Dodajemy do nich obrany bób.
Sok z pomarańczy mieszamy a oliwą i doprawiamy do smaku cukrem i solą. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatę i lekko mieszamy. Na sałatkę ścieramy ser parmezan, całość oprószamy grubo mielonym pieprzem i serwujemy.
Komentarze