Sałatka z bobem, miętą i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Włosi potrafią przygotować z bobu pyszności i taka jest ta sałatka prosta i przepyszna, polecam póki sezon na bób trwa w najlepsze.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram bobu
    1 sałata rzymska
    1 garść listków mięty
    Sok z ½ pomarańczy
    1-2 łyżki oliwy z oliwek
    25 gram sera parmezan (można zastąpić np. serem pecorino lub polskim bursztynem)
    Szczypta cukru
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka z bobem, miętą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut (ma być al. dente). Odcedzamy i schładzamy w zimnej wodzie. Bób obieramy ze skórki przekładamy do miseczki.

    Do salaterki wkładamy umyte i porwane liście sałaty rzymskiej i mięty. Dodajemy do nich obrany bób.

    Sok z pomarańczy mieszamy a oliwą i doprawiamy do smaku cukrem i solą. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatę i lekko mieszamy. Na sałatkę ścieramy ser parmezan, całość oprószamy grubo mielonym pieprzem i serwujemy.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Mięta Parmezan Sałata Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować