Bardzo sycąca sałatka do słoika, wielowarzywna, kolorowa z dodatkiem czerwonej papryki i suszonych przypraw. Idealna do obiadu lub do chleba z wędliną.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1,5 kg świeżych ogórków
1,5 kg świeżej cukinii
2 cebule
2 marchewki
2 czerwone papryki – około 40 dag
3 czubate łyżki soli
1 opakowanie mieszanki przypraw do konserwowania warzyw
Zalewa
5 szklanek wody(pojemność szklanki 200 ml)
1 szklanka octu 10%
¼ szklanki cukru
Sałatka wielowarzywna do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: marchewkę oczyścić ze skórki, opłukać oraz pozostałe warzywa pod bieżącą wodą. Cebulę, cukinię, ogórki ze skórkami oraz marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, pokroić w paski. Przełożyć do dużej miski, zasypać solą i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć na durszlak, przelać wodą, dobrze osączyć. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików(u mnie pojemność 330 ml i wyszło 9) nałożyć na dno paski papryki, osączone warzywa, wsypać porcję mieszanki do każdego słoika, zalać gorącą zalewą, zakręcić i od zagotowania gotować 5 minut na wolnym ogniu. Gorące słoiki wyjąć z wody, odwrócić do góry dnem, odstawić do wystudzenia.
Porady
1.torebkę suszonych przypraw można zastąpić własną kompozycją.
Komentarze