Sałatka wielowarzywna do słoików

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo sycąca sałatka do słoika, wielowarzywna, kolorowa z dodatkiem czerwonej papryki i suszonych przypraw. Idealna do obiadu lub do chleba z wędliną.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg świeżych ogórków
    1,5 kg świeżej cukinii
    2 cebule
    2 marchewki
    2 czerwone papryki – około 40 dag
    3 czubate łyżki soli
    1 opakowanie mieszanki przypraw do konserwowania warzyw
    Zalewa
    5 szklanek wody(pojemność szklanki 200 ml)
    1 szklanka octu 10%
    ¼ szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Sałatka wielowarzywna do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: marchewkę oczyścić ze skórki, opłukać oraz pozostałe warzywa pod bieżącą wodą. Cebulę, cukinię, ogórki ze skórkami oraz marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, pokroić w paski. Przełożyć do dużej miski, zasypać solą i odstawić na 12 godzin. Potem przełożyć na durszlak, przelać wodą, dobrze osączyć. Składniki zalewy zagotować. Do wyparzonych słoików(u mnie pojemność 330 ml i wyszło 9) nałożyć na dno paski papryki, osączone warzywa, wsypać porcję mieszanki do każdego słoika, zalać gorącą zalewą, zakręcić i od zagotowania gotować 5 minut na wolnym ogniu. Gorące słoiki wyjąć z wody, odwrócić do góry dnem, odstawić do wystudzenia.

Porady

1.torebkę suszonych przypraw można zastąpić własną kompozycją.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować