Sałatka „Tęczowy tuńczyk”

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Sałatka jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate w witaminy i substancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 opakowanie mix sałat
    5 ziemniaków
    5 średnich dojrzałych pomidorów
    5 jajek
    1/2 dużego zielonego ogórka
    1 i 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    1/2 czerwonej cebuli
    zioła prowansalskie
    oregano
    oliwa

    Sos:

    5 ząbków czosnku
    6 łyżek oliwy
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka „tęczowy tuńczyk” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1jr33nl 1. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią).
  • image-1eif5g1 2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
  • image-1vxmqkb 3. Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki. Pomidory pokroić
    w grubą kostkę a cebulę w piórka.
  • image-0668okf 4. Tuńczyka odsączyć.
  • image-195t3g3 5. Sos:
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić na około 30 minut do lodówki.
  • 6. Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i jajka. Całość polać przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować