Sałatka jest fajnym pomysłem na szybkie, lekkie oraz bogate w witaminy i substancje odżywcze danie. Jest idealną propozycją dla lubiących połączenie smaku tuńczyka ze świeżymi warzywami.
1 godz. 15 min
Składniki:
Składniki:
1 opakowanie mix sałat
5 ziemniaków
5 średnich dojrzałych pomidorów
5 jajek
1/2 dużego zielonego ogórka
1 i 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1/2 czerwonej cebuli
zioła prowansalskie
oregano
oliwa
Sałatka „tęczowy tuńczyk” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, oregano i skropić oliwą. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 minut (aż się zrumienią).
2.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
3.Ogórka przekroić na 4 słupki, a następnie w pasterki. Pomidory pokroić
w grubą kostkę a cebulę w piórka.
4.Tuńczyka odsączyć.
5.Sos:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i odstawić na około 30 minut do lodówki.
6.Układać na talerzu kolejno: mix sałat, upieczone ziemniaki, pomidory, ogórka, cebulę. Na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka i jajka. Całość polać przygotowanym sosem.
Komentarze