Sałatka śląska z burakami, serem fetą oraz czerwoną fasolą

4.49 (201 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Być może potrawa ta nie jest typowo regionalna dla rejonu śląska ze względu na składniki, aczkolwiek to tam po raz pierwszy ja spróbowałam a było to w restauracji :"Bawarka"

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki ugotowane: 5 sztuk
    - ziemniaki ugotowane: 4 sztuki
    - czerwona fasola z puszki: 1 puszka
    - ser feta pokrojony w kostkę: 1 opakowanie
    - chrzan tarty: 4 łyżki
    - jogurt naturalny gęsty: 3 łyżki
    - majonez: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka śląska z burakami, serem fetą oraz czerwoną fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki gotujemy w łupinach.Ziemniaki tak samo tylko w innym garnku i krócej, aż nóż będzie wchodzi delikatnie.
  • 2. Obieramy ziemniaki i buraki z łupiny, kroimy w kostkę dość sporą.(Aby ziemniaki szybciej nam ostygły wystawiamy na parapet)
  • 3. Ziemniaki, fasolę, buraki, pieprz , sól, majonez oraz chrzan z jogurtem łączymy.
  • 4. Na wyrobiona w miseczce tak przygotowana sałatkę kładziemy na wierzchu pokrojony w kostkę ser typu feta-najlepszy ten z dodatkiem wapnia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Chrzan Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować