Sałatka z makaronem

3.08 (13 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka z greckim makaronem Kritharaki zrobionego z pszenicy durum, który wielkością i kształtem przypomina ryż. Do tego kukurydza, świeży ogórek, żółty ser oraz filet z indyka otulone sosem jogurtowo - majonezowym. Doskonała na wszelkiego rodzaju okazje. Świetnie sprawdzi się także jako posiłek do pracy lub szkoły, który możemy spakować do lunch boxa.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 100 g makaronu Kritharaki
    - 100 g żółtego sera
    - 100 g wędzonego fileta z indyka
    - 150 g kukurydzy konserwowej
    - 1 ogórek zielony

    SOS JOGUTROWO - MAJONEZOWY:
    - 150 g jogurtu greckiego
    - 3 łyżki majonezu
    - 1 ząbek czosnku
    - 1,5 łyżeczki bazylii
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3.08 (13 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka makaronowa

Sałatka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  • 2. Jogurt grecki łączymy z majonezem. Dodajemy bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty, filet z indyka oraz ogórka kroimy w kostkę. Do składników dodajemy makaron i łączymy z sosem jogurtowo - majonezowym. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować