Sałatka Rumiankowe Pole

4.5 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Prosta sałatka, składniki dobrze dopasowane, smaczna i pożywna, a do tego wspaniale prezentuje się na stole.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • woreczek ugotowanego ryżu
    300 g tuńczyka w sosie własnym
    1 duża marchewka
    1 cebula
    1 duży ogórek zielony
    4 jajka
    majonez
    sól i pieprz do smaku
    5 liści sałaty

    Dodatkowo:

    olej
    kilka gałązek kopru do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Majonez

Sałatka rumiankowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka. 1. Sałatę umyć i osuszyć,liście rozłożyć na okrągłej salaterkę lub talerzu.
    Wyłożyć ryż ugotowany wg przepisu na opakowaniu,
  • Sałatka. 2. na ryż wyłożyć odciśniętego tuńczyka,
  • Sałatka. 3. posmarować majonezem.
  • Sałatka. 4. Cebulę i marchewkę obrać,umyć,następnie cebulkę posiekać drobno w kosteczkę i wrzucić na patelnie,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić startą na grubych oczkach tarki marchewkę,wlać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem kilka minut,do miękkości,doprawić solą i pieprzem do smaku,gdy przestygnie wyłożyć na majonez.
  • Sałatka. 5. Ogórka obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wyłożyć na warstwę marchewki z cebulką,
  • Sałatka. 6. przesmarować majonezem.
    Ostatnia warstwa składa się z jajek,czyli "rumianku".
  • Sałatka. 7. Jajka przekroić na pół,z żółtek zrobić środek kwiatka a z białek wycinać nożem paseczki i układać na wierzchu sałatki tak aby powstało "rumiankowe pole",całość udekorować koperkiem i gotowe.

Porady

Sałatkę można przygotować na półmisku zwiększając ilość produktów x 2,pomijając sałatę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Marchewka Ryż Sałata Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować