Prosta sałatka, składniki dobrze dopasowane, smaczna i pożywna, a do tego wspaniale prezentuje się na stole.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
woreczek ugotowanego ryżu
300 g tuńczyka w sosie własnym
1 duża marchewka
1 cebula
1 duży ogórek zielony
4 jajka
majonez
sól i pieprz do smaku
5 liści sałaty
Sałatka rumiankowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę umyć i osuszyć,liście rozłożyć na okrągłej salaterkę lub talerzu.
Wyłożyć ryż ugotowany wg przepisu na opakowaniu,
2.na ryż wyłożyć odciśniętego tuńczyka,
3.posmarować majonezem.
4.Cebulę i marchewkę obrać,umyć,następnie cebulkę posiekać drobno w kosteczkę i wrzucić na patelnie,zeszklić na odrobinie oleju,wrzucić startą na grubych oczkach tarki marchewkę,wlać kilka łyżek wody i dusić pod przykryciem kilka minut,do miękkości,doprawić solą i pieprzem do smaku,gdy przestygnie wyłożyć na majonez.
5.Ogórka obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wyłożyć na warstwę marchewki z cebulką,
6.przesmarować majonezem.
Ostatnia warstwa składa się z jajek,czyli "rumianku".
7.Jajka przekroić na pół,z żółtek zrobić środek kwiatka a z białek wycinać nożem paseczki i układać na wierzchu sałatki tak aby powstało "rumiankowe pole",całość udekorować koperkiem i gotowe.
Porady
Sałatkę można przygotować na półmisku zwiększając ilość produktów x 2,pomijając sałatę.
Komentarze