Sałatka kalafiorowa z młodymi ziemniakami i roszponką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Przepyszna sałatka z kalafiora, młodych ziemniaków w mundurkach oraz roszponki. Z dodatkiem aromatycznego kopru i sosu jogurtowego ze świeżo mielonym pieprzem. Sałatka może stanowić samodzielny posiłek lecz jak najbardziej idealnie sprawdzi się podana do mięs i ryb z grilla czy też do duszonego, pieczonego mięsa.

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    1 kg młodych ziemniaków
    100g. roszponki
    1 pęczek kopru
    2 cebulki dymki
    sól
    Sos:
    200ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka kalafiorowa z młodymi ziemniakami i roszponką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytego kalafiora podzielić na różyczki, gotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić.
  • 2. Ziemniaki wyszorować, też ugotować we wrzątku z solą, odcedzić.
    Ostudzone pokroić na ćwiartki, malutkie na pół.
  • 3. Koper umyć, otrzepać wraz z cebulkami dymkami posiekać drobno.
  • 4. Składniki na sos połączyć razem.
  • 5. Do miski przełożyć warzywa oraz koper, wlać sos.
    Całość dokładnie wymieszać.
  • 6. Sałatkę podawać od razu lub schłodzoną w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Koper Młode ziemniaki Sałata Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować