SAŁATKA "DARY LATA " z CZERSTWYM CHLEBEM

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszna, sałatka z chrupiącymi, świeżymi, pełnymi witamin warzywami. Idealny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba tzw. włoska panzanella.

  • 20 min

Składniki:

  • ilość składników wg.uznania:

    czerstwy chleb
    rukola
    pomidorki koktajlowe
    papryka żółta i czerwona
    seler naciowy
    zielony ogórek
    marchewka
    rzodkiewka
    czerwona cebula
    świeża bazylia
    oliwa z oliwek
    ocet winny (opcjonalnie)
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Sałatki

Sałatka "dary lata " z czerstwym chlebem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-039ar2w 1. Do nagrzanego piekarnika wsadzić kromki czerswego chleba i dobrze przypiec (chleb musi stać się bardzo twardy). Połamać chleb na kawałeczki, wsadzić do dużej miski i wymieszać z odroiną oliwy z oliwek.
  • image-00k4b7j 2. Dokłądnie umyć wszystkie warzywa, rukolę i bazylię.
  • image-1fpai92 3. Warzywa dowolnie pokroić.
  • image-14atbup 4. Do miski z chlebem wrzucić pokrojone warzywa (poza rukolą), doprawić solą i pieprzem, dodać ocet, parę łyżek oliwy i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 min.
  • 5. Przed samym podaniem do sałatki dodać rukolę i delikatnie wymieszać.
    Buon Appetito!

Porady

Kromki chleba można przypiec n grillu. Będzie jeszcze smaczniejszy. Do sałatki można dodać tyńczyka z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować