Zostało troszkę chleba na zakwasie? Nikt nie chce czerstwej piętki? Już nie wyrzucam! Bo wykorzystać można do następnego chlebka :)
Składniki:
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
150 g mąki żytniej typ 2000
200 g wody
Namaczanka:
Ok. 35g (1 średnia kromka) chleba na zakwasie
45 g siemienia lnianego
150 g wrzątku
Ciasto właściwe:
320 g mąki pszennej typ 650
80 g wody
8 g soli
Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn:
Składniki wymieszać i odstawić na około 12-14 godzin.
Namaczanka:
Suchy chleb opiec w piekarniku lub tosterze na brązowo. Wystudzić, połamać na kawałki i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rondelka, dodać siemię lniane i wrzątek, wymieszać, przykryć i odstawić na noc.
Na drugi dzień rano do namaczanki dodać pozostałą wodę i zakwas i wymieszać.
Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać namaczankę z zaczynem. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.
Następnie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć lekko mąką. Odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30 minut.
Wystudzić na kratce
Komentarze