Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie

0 (0 ocen)

Zostało troszkę chleba na zakwasie? Nikt nie chce czerstwej piętki? Już nie wyrzucam! Bo wykorzystać można do następnego chlebka :)

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    150 g mąki żytniej typ 2000
    200 g wody
    Namaczanka:
    Ok. 35g (1 średnia kromka) chleba na zakwasie
    45 g siemienia lnianego
    150 g wrzątku
    Ciasto właściwe:
    320 g mąki pszennej typ 650
    80 g wody
    8 g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z czerstwym chlebem i siemieniem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn:
    Składniki wymieszać i odstawić na około 12-14 godzin.
    Namaczanka:
    Suchy chleb opiec w piekarniku lub tosterze na brązowo. Wystudzić, połamać na kawałki i zmielić w rozdrabniaczu. Wsypać do rondelka, dodać siemię lniane i wrzątek, wymieszać, przykryć i odstawić na noc.

    Na drugi dzień rano do namaczanki dodać pozostałą wodę i zakwas i wymieszać.

    Do misy robota wsypać mąkę i sól. Dodać namaczankę z zaczynem. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny.

    Następnie przełożyć do keksówki (dł 22cm) wyścielonej papierem. Wyrównać i oprószyć lekko mąką. Odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Czerstwy chleb Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować