na sałatkę
1/4 główki czerwonej kapusty około 300 g
1 puszka czerwonej fasoli
3 pomidory
1 pęczek rzodkiewki
1 różowa cebula
1 czerwona papryka
1/2 strąka świeżego chili
Sałatka czerwona pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kroimy, płuczemy. Wypłukaną i posiekaną kapustę solimy - około 2 łyżek soli i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy kapustę w osolonym wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2.Do miski wlewamy olej, ocet, wsypujemy przyprawy i mieszamy razem z musztardą - do powstającego sosu dodajemy posiekany czosnek i koperek.
Do sosu dodajemy pokrojoną cebulę, rzodkiewki, pomidory, papryki i odsączoną fasolkę, kapustę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku
Porady
Ja użyłam octu jabłkowego, ale idealnie sprawdzają się czerwony ocet winny, ocet z porzeczki, czy ocet z malin
Komentarze