Czerwona sałatka owocowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sałatka owocowa z miodowo- imbirowym dressingiem. W całości utrzymana w czerwonej kolorystyce.

  • 30 min

Składniki:

  • czerwony grejpfrut – 1 szt.
    truskawki – 100 g
    owoc granatu – 1 szt.
    gorzka czekolada – 4 kostki
    orzechy włoskie – 5 szt.

    SOS DO SAŁATKI:
    limonka – 1 szt.
    płynny miód – 1 łyżka
    starty świeży imbir – 1 łyżeczka
    posiekana świeża mięta - 1 łyżka
    sok powstały w czasie krojenia owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki Sałatka owocowa

Czerwona sałatka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grejpfruta obierz i wykrój fileciki usuwając ostrym nożem wewnętrzne skórki. Truskawki umyj, osusz, dwie odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na małe kawałki. Z owocu granatu wyłuskaj ziarenka. Wszystkie owoce krój nad miseczką, w której będzie zbierał się sok powstający w czasie krojenia. Pokrojone owoce przełóż do miski i wymieszaj.
  • 2. Sok powstały w czasie krojenia owoców i sok wyciśnięty z limonki wymieszaj z miodem, startym świeżym imbirem i posiekaną świeżą miętą. Powstałym sosem polej owoce, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie upraż na suchej patelni grubo pokrojone orzechy włoskie.
  • 3. Tuż przed podaniem sałatkę rozłóż na talerze, posyp prażonymi orzechami włoskimi i startą na grubych oczkach tarki gorzką czekoladą. Udekoruj odłożonymi na bok truskawkami.

Porady

*moje owoce były dość słodkie, więc łyżka miodu wystarczyła. Jeśli to konieczne użyj więcej miodu lub dodaj cukru trzcinowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Granat Grejpfrut Sałata Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować