SOS DO SAŁATKI:
limonka – 1 szt.
płynny miód – 1 łyżka
starty świeży imbir – 1 łyżeczka
posiekana świeża mięta - 1 łyżka
sok powstały w czasie krojenia owoców
Czerwona sałatka owocowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grejpfruta obierz i wykrój fileciki usuwając ostrym nożem wewnętrzne skórki. Truskawki umyj, osusz, dwie odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na małe kawałki. Z owocu granatu wyłuskaj ziarenka. Wszystkie owoce krój nad miseczką, w której będzie zbierał się sok powstający w czasie krojenia. Pokrojone owoce przełóż do miski i wymieszaj.
2.Sok powstały w czasie krojenia owoców i sok wyciśnięty z limonki wymieszaj z miodem, startym świeżym imbirem i posiekaną świeżą miętą. Powstałym sosem polej owoce, wymieszaj i odstaw na 10 minut. W tym czasie upraż na suchej patelni grubo pokrojone orzechy włoskie.
3.Tuż przed podaniem sałatkę rozłóż na talerze, posyp prażonymi orzechami włoskimi i startą na grubych oczkach tarki gorzką czekoladą. Udekoruj odłożonymi na bok truskawkami.
Porady
*moje owoce były dość słodkie, więc łyżka miodu wystarczyła. Jeśli to konieczne użyj więcej miodu lub dodaj cukru trzcinowego.
Komentarze