Przepis na prostą, ale bardzo smaczną sałatkę śledziową z dodatkiem czerwonej fasoli, ogórka konserwowego i smażonej cebuli. Ciekawa jestem czy takie połączenie przypadnie Wam do gustu?
30 min
Składniki:
400 g filetów śledziowych a’la Matjas
250 g czerwonej fasoli z puszki
300 g cebuli
150 g ogórków konserwowych
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Sałatka śledziowa z czerwona fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie jeśli są zbyt słone namoczyć w wodzie na około 2 godziny. Cebule pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na łyżce oleju – ostudzić.
Śledzie, ogórki pokroić w kostkę i połączyć z czerwoną fasolą i cebulą.
Z musztardy, soku z cytryny i 1 łyżki oliwy zrobić sos – połączyć z sałatką. Całość doprawić sola, pieprzem i posypać drobno posiekana natka pietruszki.
Komentarze