Sałatka cukiniowa z kurkumą

  • wyświetlono: 166 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią! Jest bardzo zdrowa, niskokaloryczna i lekkostrawna. Zawiera też sporo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. I co ważne, nie odkładają się w niej metale ciężkie. Jej smak jest delikatny i neutralny. Dzięki temu wspaniale chłonie smaki różnych przypraw, co sprawia, że doskonale nadaje się na przetwory. Dzisiejszy przepis inspirowany jest sałatką, którą lata temu robiłam, jeszcze mieszkając w Polsce. Zamiast cukinii były w niej ogórki, a sałatka smakowała wspaniale i robiłam jej naprawdę ogromne ilości. Postanowiłam wypróbować wersję z cukinią i muszę przyznać, że smakuje również bajecznie. Jest pyszna, chrupiąca i lekko pikantna. Świetnie pasuje do wielu dań obiadowych, choć sprawdzi się również jako dodatek do kanapki. Zimową porą smakuje naprawdę wyjątkowo!

Logo czarne 800 i 150
  • 20 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

Składniki

3 kg cukinii
5 średnich cebul
3 łyżki soli

Zalewa

125 ml octu 10%
700 ml wody
300 g cukru *
3 łyżeczki kurkumy
3 łyżeczki gorczycy
3 łyżki papryki słodkiej
3 łyżki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka pieprzu cayenne **

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka cukiniowa z kurkumą

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Można w tym celu użyć szatkownicy, czy tarki jednak należy pamiętać, że plasterki nie mogą być zbyt cienkie. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka i łączymy z cukinią. Dodajemy sól i odstawiamy na 2-3 godziny, aż cukinia puści sok. Po tym czasie odsączamy cukinię z nadmiaru soku.
    Wszystkie składniki zalewy oprócz octu łączymy ze sobą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 1 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet oraz cukinię. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą cukinię przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy tak słoiki do całkowitego wystudzenia. Sałatka nie wymaga pasteryzacji.

    Odnośniki

    * ponieważ ograniczam cukier, zmniejszyłam ilość do 250 g
    ** przepis skomponowałam tak, by była to lekko pikantna sałatka. Smak można regulować, dodając więcej lub mniej pieprzu cayenne czy papryki ostrej, jednocześnie pozostawiając resztę składników w takiej samej ilości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

SałatkaCukiniaPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d0d57y

Dodane przez: Benjaminka26

Sałatka z cukinii w kurkumie

Sałatka jest pyszna. Można ją podawać...

.

Dodane przez: Anitka0804

Cukinia z kurkumą

Pyszna sałatka na zimę w słodko-kwaśnej...

ogóeki kanapkowe

Dodane przez: izaa_a

ogórki kanapkowe z kurkumą

bardzo smaczne ogóreczki

Ogórki z kurkumą

Dodane przez: magdalena3004

Ogórki z kurkumą

Przepis na pyszne ogórki od mojej...

Pikle ogórkowe z kurkumą

Dodane przez: anusiakolodziej

Pikle ogórkowe z kurkumą

Pikle świetnie smakują, ale też...

Ogórkowe relish z kurkumą

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Ogórkowe relish z kurkumą

Ogórkowe relish z kurkumą to gęsty,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE