Sałatka chrzanowa z jabłkiem, ananasem, serem żółtym i jajkami

4.75 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wielkanocna sałatka z dodatkiem jajek i chrzanu, to idealny dodatek do świątecznych wędlin i mięs. Sałatka łączy w sobie ostry smak chrzanu, słodki smak ananasa i kwaskowy smak jabłek. Ulubiony ser żółty dodatkowo wzbogaca jej smak.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    1-2 jabłka
    1 puszka ananasa
    1 mała puszka kukurydzy
    25 dkg sera żółtego
    2-4 łyżki tartego chrzanu
    3-4 łyżki majonezu
    2-3 łyżki śmietany
    sól
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka wiosenna

Sałatka chrzanowa z jabłkiem, ananasem, serem żółtym i jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy majonez ze śmietaną i chrzanem. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ugotowane na twardo jajka kroimy podobnie w kostkę i tak samo postępujemy z serem, jajkami i ananasem. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Całość mieszamy, dodajemy posiekany szczypiorek i doprawiamy do smaku.
    W sałatce ma być wyczuwalny smak chrzanu. Możemy stopniowo dodawać chrzan zaczynając od dwóch łyżek.
    Sałatkę należy schłodzić minimum godzinę przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować