Sakiewki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem,2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, dodać wyrośnięte drożdże, zamiesić gładkie ciasto, przykryć ściereczką.
Ciasto umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
2.Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki.
Na patelni rozpuścić masło,zeszklić cebulę, dołożyć pieczarki, dusić aż zmiękną, dodać kapustę (ugotowaną wcześniej i odciśnięta) oraz mięso.
Przykryć i dusić do miękkości, przyprawić solą i pieprzem, wystudzić.
Do zimnego dodać jajko i natkę wymieszać.
3.Ciasto odpowietrzyć, brać porcje, cienko wałkować, wycinać kółka za pomocą małego talerzyka, miski lub obręczy.
Na każdym krążku kłaść po dużej łyżce farszu, składać na pół i spiąć sakiewki za pomocą wykałaczki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić aby podrosły, posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w 180*C na złoty kolor.
Komentarze