Sakiewki z pieczarkami

0 (0 ocen)

Drożdżowe, pysznie nadziane i dekoracyjnie wyglądają, polecam z kubeczkiem barszczu.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki żytniej 720
    1 szklanka letniego mleka
    1/2 szklanki wody
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    50 g masła miękkiego
    małe jajko do smarowania

    Farsz:
    500 g pieczarek
    300 g kiszonej kapusty
    300 g mielonego mięsa
    1 średnia cebula
    2 łyżki masła
    1 jajko
    garść posiekanej natki pietruszki
    sól
    pieprz

    wykałaczki 20 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sakiewki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem,2 łyżkami mąki i odrobiną mleka, odstawić do wyrośnięcia.
    Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto, dodać wyrośnięte drożdże, zamiesić gładkie ciasto, przykryć ściereczką.
    Ciasto umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
  • 2. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki.
    Na patelni rozpuścić masło,zeszklić cebulę, dołożyć pieczarki, dusić aż zmiękną, dodać kapustę (ugotowaną wcześniej i odciśnięta) oraz mięso.
    Przykryć i dusić do miękkości, przyprawić solą i pieprzem, wystudzić.
    Do zimnego dodać jajko i natkę wymieszać.
  • Sakiewki-przygotowanie 3. Ciasto odpowietrzyć, brać porcje, cienko wałkować, wycinać kółka za pomocą małego talerzyka, miski lub obręczy.
    Na każdym krążku kłaść po dużej łyżce farszu, składać na pół i spiąć sakiewki za pomocą wykałaczki.
    Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić aby podrosły, posmarować rozmąconym jajkiem.
    Piec w 180*C na złoty kolor.

Porady

Wykałaczki warto skrócić o 1/3.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować