Sakiewki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, przyprawa uniwersalną, papryką i czosnkiem, a następnie nacieramy musztardą.
3.Na środek każdego kotleta wykładamy: po łyżce natki pietruszki i masła oraz po 1/5 marchewki, brokułu i sera. Formujemy 5 sakiewek. W każdy otwór pionowo wkładamy zwinięty w rulon plaster szynki tak, aby połowa wystawała na zewnątrz.
4.Każdą sakiewkę zawijamy w kawałek rękawa do pieczenia, a następnie ciasno obwiązujemy nicią na wysokości wystającego plastra szynki. Sakiewki ustawiamy na blasze. Na blachę wykładamy też kawałki margaryny. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180 °C.
Komentarze