Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

4.49 (193 ocen)

Nie pamiętam, który to już raz robię te sakiewki. Są nieziemskie! Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
    250 g masła/ margaryny
    2 szkl. mąki pszennej

    Lukier:
    1 szkl. cukru pudru
    1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

    Dodatkowo:
    4 jabłka
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
  • image-1y3o3q1 3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8x8 cm. (pomogłam sobie szablonem z kartki) Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę jabłek. Wszystkie rogi złączyć ze sobą, tworząc sakiewki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • 4. Lukier: Składniki dobrze wymieszać ze sobą, do uzyskania gęstego lukru (w razie potrzeby dodać więcej śmietany lub cukru pudru) Polać lukrem ostudzone sakiewki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sery Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować