Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
2.Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
3.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8x8 cm. (pomogłam sobie szablonem z kartki) Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę jabłek. Wszystkie rogi złączyć ze sobą, tworząc sakiewki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
4.Lukier: Składniki dobrze wymieszać ze sobą, do uzyskania gęstego lukru (w razie potrzeby dodać więcej śmietany lub cukru pudru) Polać lukrem ostudzone sakiewki. Smacznego!
Komentarze