Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

  • wyświetlono: 25552 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Chciałam urozmaicić sobie i bliskim trochę codzienne obiady i tak powstały pyszne sakiewki z ciasta francuskiego, w których środku znajdziemy kurczaka, zdrowe brokuły, pieczarki, a to wszystko łączy serek topiony. Idealne danie na imprezy, które na pewno zachwyci gości :)

laNika
  • 80min

Składniki

- 2 paczki ciasta francuskiego
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 brokuł
- 500 g pieczarek
- 2 szalotki lub mała cebula
- 150 g sera topionego emmentaler
- 1/2 natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej
- sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

- 600 g szpinaku baby
- 5 ząbków czosnku
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- mała garstka płatków migdałów
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w misce z przyprawami, czyli rozmarynem, słodką papryką, solą oraz odrobiną pieprzu. Odstawić na ok. 30 minut. Smażyć kurczaka z każdej strony, na rozgrzanej patelni z olejem, przez ok. 7 minut.
  • 2. Brokuła pokroić na mniejsze kawałki i gotować przez ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjąć je i przepłukać zimną wodą. Pozbyć się łodyg pozostawiając jedynie różyczki, które należy pokroić lub rozdrobnić rękami na malutkie kawałki.
  • 3. Szalotkę i pieczarki obrać, szalotkę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Poddusić je na patelni z małym dodatkiem oleju, przez ok. 5 minut lub do momentu aż pieczarki zmiękną. Lekko posolić.
  • 4. Pozbyć się nadmiaru oleju z kurczaka i pieczarek. Wymieszać razem kurczaka, pieczarki z cebulą, kawałki brokuła, posiekaną pietruszkę oraz ser topiony. Całość można jeszcze lekko posolić.
  • 5. Ciasta francuskie rozwinąć i lekko je rozwałkować. Oba ciasta podzielić na trzy kwadraty. Na każdy z kwadratów wykładać po 3 - 4 duże łyżki farszu. Rogi ciasta francuskiego z farszem połączyć tak aby tworzyły sakiewki. Dodatkowo można w miejscu łączenia się ciasta przewiązać je sznurkiem, tak aby się lepiej trzymały. W miseczce wymieszać dobrze jajko z mlekiem i posmarować tym każdą sakiewkę. Rozgrzać piekarnik do 200⁰C i piec sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 - 20 minut, aż nabiorą lekko złotawej barwy.
  • 6. Gdy sakiewki się pieką, umyć szpinak i poddusić go na patelni. Wymieszać go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • 7. Na talerzach kłaść po jednej sakiewce, pozbywaj się nitki! Obok wykładać porcję szpinaku, udekorowaną kilkoma płatkami migdałów. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brokułypieczarkimoj_niedzielny_obiadKurczakciasto francuskiesakiewkiobiad

Komentarze

Podobne przepisy

image-1t5voc2

Dodane przez: xamelka1

Ryba z brokułami w cieście francuskim

Francuskie ciasto uwielbiam więc...

przekładane ciasto francuskie z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: mirka772

Przekładane ciasto francuskie z mięsem i...

Można podać na obiad ,albo na kolacje...

Pizza z kurczakiem i brokułami

Dodane przez: Kamila26

Pizza z kurczakiem i brokułami

Prosty przepis na pyszną, domową...

image-1og9iap

Dodane przez: Julita21

Chow mein z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

Jedząc tę potrawę pierwszy raz...

Kotleciki z kurczaka, marchewki i ciasta francuskiego

Dodane przez: beniawojt

Kotleciki z kurczaka, marchewki i ciasta...

Kotleciki są pyszne,szybkie do...

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem serowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

SAKIEWKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z FARSZEM...

Szybka i prosta przekąska, a co...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE