Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami

4.43 (153 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Chciałam urozmaicić sobie i bliskim trochę codzienne obiady i tak powstały pyszne sakiewki z ciasta francuskiego, w których środku znajdziemy kurczaka, zdrowe brokuły, pieczarki, a to wszystko łączy serek topiony. Idealne danie na imprezy, które na pewno zachwyci gości :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 2 paczki ciasta francuskiego
    - 500 g filetu z kurczaka
    - 1 brokuł
    - 500 g pieczarek
    - 2 szalotki lub mała cebula
    - 150 g sera topionego emmentaler
    - 1/2 natki pietruszki
    - 1 jajko
    - 1 łyżka mleka
    - 1 łyżeczka rozmarynu
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - olej
    - sól, pieprz do smaku

    Dodatkowo

    - 600 g szpinaku baby
    - 5 ząbków czosnku
    - sok wyciśnięty z 1 cytryny
    - mała garstka płatków migdałów
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.43 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Sakiewki

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem, brokułami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać w misce z przyprawami, czyli rozmarynem, słodką papryką, solą oraz odrobiną pieprzu. Odstawić na ok. 30 minut. Smażyć kurczaka z każdej strony, na rozgrzanej patelni z olejem, przez ok. 7 minut.
  • 2. Brokuła pokroić na mniejsze kawałki i gotować przez ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie wyjąć je i przepłukać zimną wodą. Pozbyć się łodyg pozostawiając jedynie różyczki, które należy pokroić lub rozdrobnić rękami na malutkie kawałki.
  • 3. Szalotkę i pieczarki obrać, szalotkę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Poddusić je na patelni z małym dodatkiem oleju, przez ok. 5 minut lub do momentu aż pieczarki zmiękną. Lekko posolić.
  • 4. Pozbyć się nadmiaru oleju z kurczaka i pieczarek. Wymieszać razem kurczaka, pieczarki z cebulą, kawałki brokuła, posiekaną pietruszkę oraz ser topiony. Całość można jeszcze lekko posolić.
  • 5. Ciasta francuskie rozwinąć i lekko je rozwałkować. Oba ciasta podzielić na trzy kwadraty. Na każdy z kwadratów wykładać po 3 - 4 duże łyżki farszu. Rogi ciasta francuskiego z farszem połączyć tak aby tworzyły sakiewki. Dodatkowo można w miejscu łączenia się ciasta przewiązać je sznurkiem, tak aby się lepiej trzymały. W miseczce wymieszać dobrze jajko z mlekiem i posmarować tym każdą sakiewkę. Rozgrzać piekarnik do 200⁰C i piec sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 - 20 minut, aż nabiorą lekko złotawej barwy.
  • 6. Gdy sakiewki się pieką, umyć szpinak i poddusić go na patelni. Wymieszać go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  • 7. Na talerzach kłaść po jednej sakiewce, pozbywaj się nitki! Obok wykładać porcję szpinaku, udekorowaną kilkoma płatkami migdałów. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ciasto francuskie Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować