Kilka arkuszy papieru ryżowego
30 dag piersi z kurczaka
5-6 grzybów mun
kilka kiełków fasoli mung
jedna mała marchewka
50 g makaronu ryżowego
dwa liście kapusty pekińskiej
1 mała cebula
1 jajko
sos sojowy i pieprz do smaku
Sajgonki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka kroimy na małą kosteczkę. Grzyby mun i makaron ryżowy zalewamy wrzącą woda na ok 7 minut. Po tym czasie odcedzamy. Grzyby kroimy w paski odcinając twardą część, makaron również siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę siekamy. Dodajemy kiełki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku i mieszkamy z jajkiem.
Arkusze papiery ryżowego pojedynczo namaczamy w letniej wodzie. Wyjmujemy , nakładamy farsz i zwijamy w ruloniki. Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
Komentarze