Saciwi - kurczak w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka zalać wodą, dodać opieczoną cebulę, estragon, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz, gotować do prawie miękkiego mięsa.
2.Kurczaka wyjąć z rosołu, podzielić na mniejsze porcje, posypać solą i pieprzem podlać rosołem i zrumienić w gorącym piekarniku. Zrumienionego kurczaka zalać sosem, ostudzić i podawać na zimno.
3.Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju,
dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dolać około 1.1/2-2 szklanek rosołu, gotować wszystko kilka minut i zmiksować, dodać do sosu cebulowego zmielone orzechy, posiekany czosnek, goździki, kolendrę, cynamon i gotować wszystko jeszcze do 10min, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Komentarze