Saciwi - kurczak w sosie orzechowym

4.5 (197 ocen)

Kurczak rodem z kuchni gruzińskiej przygotowany w naszych domach jest nie mniej smaczny.

Składniki:

  • 1 duży kurczak
    4 listki laurowe
    1 cebula
    około 5 ziarenek ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki estragonu
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    Sos;
    2 cebule
    1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1/2 łyżki posiekanego czosnku
    1 łyżka posiekanej kolendry
    1/4 łyżeczki cynamonu
    3 goździki
    2 łyżki oleju


Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Saciwi - kurczak w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka zalać wodą, dodać opieczoną cebulę, estragon, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz, gotować do prawie miękkiego mięsa.
  • 2. Kurczaka wyjąć z rosołu, podzielić na mniejsze porcje, posypać solą i pieprzem podlać rosołem i zrumienić w gorącym piekarniku. Zrumienionego kurczaka zalać sosem, ostudzić i podawać na zimno.
  • 3. Sos:
    Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju,
    dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dolać około 1.1/2-2 szklanek rosołu, gotować wszystko kilka minut i zmiksować, dodać do sosu cebulowego zmielone orzechy, posiekany czosnek, goździki, kolendrę, cynamon i gotować wszystko jeszcze do 10min, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować