Zapraszam na smaczną faszerowaną cukinię. Farsz przygotowałam z mieszanki ryżowej, pieczarek i fasoli konserwowej z dodatkiem serka śmietankowego. Polecam na obiad lub kolację.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 średnia cukinia
1 woreczek mieszanki ryżowej ( basmati, fasolka, papryka, curry )
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 pieczarek
1 mała puszka czerwonej fasoli konserwowej
75 g serka śmietankowego z chrzanem
garść tartego sera mozzarella
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
blaszka
papier do pieczenia
Cukinia faszerowana fasolką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Woreczek z mieszanką ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. W międzyczasie cukinię myjemy i osuszamy z wody. Kroimy na pół i wydrążamy ze środka miąższ. Fasolę przekładamy na cedzak i odsączamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanym oleju przesmażmy pokrojone warzywa i pieczarki. Do miski wkładamy wszystkie składniki na farsz i mieszamy. Faszerujemy cukinię i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie posypujemy serem i zapiekamy kolejne 5 minut.
Komentarze