Cukinia faszerowana papryką i serem feta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczną pieczoną cukinię. Farsz przygotowałam z papryki i sera feta z dodatkiem płatków jaglanych i kukurydzy konserwowej. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 krążki dużej cukinii ( 2 cm wysokości )
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    150 g czerwonej papryki
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    100 g sera feta
    1 czubata łyżka pokrojonej natki pietruszki
    5 łyżek płatków jaglanych
    3 łyżki tartego żółtego sera
    1 łyżka oleju
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    zioła prowansalskie do smaku
    blaszka
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Cukinia faszerowana papryką i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukinii wydrążamy miąższ ze środka, wyjmujemy pestki i kroimy na drobno. Krążki cukinii układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pokrojone warzywa przesmażamy na oleju do momentu, aż płyn odparuje. Natkę pietruszki kroimy na drobno.
    Składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy, wkładamy do cukinii. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Blaszkę wyjmujemy i cukinię posypujemy serem, ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować