Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami

4.5 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny letni obiad, który robi się sam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
    100g ryżu
    400g pieczarek
    1 duża czerwona cebula
    3 duże pomidory
    150g sera mozzarella
    1 całe jajko
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz, cukier trzcinowy, słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie kroim wzdłuż na dwie równe części, łyżką wybieramy pestki tworząc miejsce na farsz.
  • 2. Obrane pieczarki kroimy na plasterki i smażymy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
  • 3. Pomidory sprzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pokrojone dodajemy na patelnie. Samżymy do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy zioła, łyżkę cukru, łyżeczkę papryki, solimy i pieprzymy do smaku.
  • 4. W tym samym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 5. W dużej misce łączymy ze sobą przestudzony ryż, i usmażone przestudzone warzywa. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
  • 6. Faszerujemy cukinie przygotowaną masą, na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 40min.
  • 7. Przed podaniem możemy posypać świeżym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować