Cukinia faszerowana ryżem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroim wzdłuż na dwie równe części, łyżką wybieramy pestki tworząc miejsce na farsz.
2.Obrane pieczarki kroimy na plasterki i smażymy razem z pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
3.Pomidory sprzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i pokrojone dodajemy na patelnie. Samżymy do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy zioła, łyżkę cukru, łyżeczkę papryki, solimy i pieprzymy do smaku.
4.W tym samym czasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5.W dużej misce łączymy ze sobą przestudzony ryż, i usmażone przestudzone warzywa. Dodajemy jajko i energicznie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy.
6.Faszerujemy cukinie przygotowaną masą, na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 40min.
7.Przed podaniem możemy posypać świeżym szczypiorkiem.
Komentarze