Rzodkiewki duszone

4.49 (183 ocen)

  • 30 min

Przepis otrzymałam od siostry

  • 30 min

Składniki:

  • 4 pęczki rzodkiewek
    2 łyżki masła
    sok z 1/2 cytryny
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rzodkiewki duszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki umyć, oczyścić, odkroić liście. Kilka listki odłożyć i osuszyć. Rzodkiewki przekroić na 4 części. W naczyniu stopić masło , włożyć rzodkiewki , przyprawić solą i pieprzem, wlać 2 łyżki wody, dusić na średnim ogniu przez 10 min pod przykryciem. Po 5 minutach dolać sok z cytryny. Liście z rzodkiewek pokroić w cienkie paski i na krótko przed zakończeniem duszenia dodać do rzodkiewek, wymieszać. Potrawę zdjąć z ognia i przez chwilę trzymać pod przykryciem.
    Znakomicie smakują na ciepło jako dodatek do ryb, smażonego mięsa.

Porady

Smak potrawy można wzbogacić dodając do duszenia pieczarki pokrojone w plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować