Marynowane rzodkiewki

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

To pyszny sposób na zamknięcie nowalijek w słoikach. ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg okrągłych rzodkiewek
    1 szklanka wody
    3/4 szklanki octu z czerwonego wina
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    4 liście rzodkiewki
    8 kwiatów szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i małym nożykiem wycinamy kwiatki (można po prostu przeciąć na pół ;)).

    Słoiki oraz zakrętki wyparzamy.

    Do garnka wlewamy szklankę wody, ocet, dodajemy sól i cukier. Zalewę doprowadzamy do wrzenia.

    Do słoików wkładamy po liściu rzodkiewki, po dwa kwiatki rzodkiewki i uzupełniamy 1/4 rzodkiewek. Zalewamy wrzącą marynatą i mocno zakręcamy.

    Pasteryzujemy przez dziesięć minut.

    Odkładamy zakrętką w dół, otulone w ciepły koc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Ocet Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować