marynowane rzodkiewki

  • wyświetlono: 2446 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Marynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie.

28695223_334377100384945_578555202_o
  • 45min

Składniki

na dwa słoiczki:
około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki)
500 ml wody
65 ml octu spirytusowego 10%
70 g cukru
3/4 łyżki soli
łyża oleju
łyżeczka pieprzu kolorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe

Sposób przygotowania przepisu:

marynowane rzodkiewki

  • 1. Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować około 15 minut.

Porady

duże rzodkiewki można pokroić na połówki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakilatorzodkiewkado mięsazakąskawiosnaimprezaPrzetworymarynatana zimęprzegryzkado słoikaprzetwory z warzywprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Papryka marynowana

Dodane przez: liliwkuchni

Marynowana papryka

Kolejnym z przetworów który się...

marynowane pieczarki

Dodane przez: agarybak76

Marynowane pieczarki

Moja propozycja na marynowane grzybki-...

Grzybki w occie marynowane

Dodane przez: ewaeu

Grzybki w occie marynowane

Nazbieraliśmy sporo grzybów i oczywiście...

cukinia

Dodane przez: bogusia82

Cukinia marynowana w occie

Bardzo smaczna cukinia marynowana,...

Cebulki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Cebulki marynowane

Takie małe cebulki marynowane są...

Marynowane ogórki.

Dodane przez: weronika63

Marynowane ogórki

Marynowane ogórki w zalewie octowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE