Schabowe duszone

5 (147 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ok. 1/2 kg schabu
    1 cebula
    por
    1 - 2 marchewki
    1 łyżeczka lubczyku
    1 łyżeczka majeranku
    350 ml bulionu mięsnego (z kostki)
    pieprz
    sól

Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy

Schabowe duszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dodać do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut. W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą i pieprzem. Następnie otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę. Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia przełożyć do garnka, zalać bulionem (tak żeby mięso było przykryte, w razie potrzeby dolać wody). Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na sam koniec schab wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić mąką lub zabielić śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Schab Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować