Schabowe duszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dodać do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut. W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą i pieprzem. Następnie otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę. Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia przełożyć do garnka, zalać bulionem (tak żeby mięso było przykryte, w razie potrzeby dolać wody). Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na sam koniec schab wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić mąką lub zabielić śmietaną.
Komentarze