Ryżowe mini zapiekanki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio zrobiłam sobie dzień kreatywnego gotowania. Wyjęłam z szafki i lodówki wszystkie produkty z krótkim terminem przydatności, takie których ugotowałam za dużo ( ryż) czy takie z którymi nie wiedziałam co zrobić. I tak powstały takie zapiekaneczki. Proste,smakowite,sycące i stosunkowo lekkie. Z podanych składników wyszło mi 17 muffinek- zapiekanek po około 86 kcal. A Wy co robicie z ryżu, gdy zbyt dużo go ugotujcie?

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g marchewki

    200 g mieszanki warzyw mrożonych

    100 g pieczarek

    125 g cukinii

    1/2 cebuli

    2 łyżki oleju

    100 g kapusty pekińskiej

    350 g ugotowanego ryżu

    160 g ugotowanej soczewicy

    3 jajka

    100 g mozzarelli tartej

    Sól pieprz do smaku

    1,5 łyżeczki przyprawy do dań włoskic
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ryżowe mini zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i pekinkę oraz cukinię pokroić w kostkę. Marchewkę i pieczarki poszatkować na mandolinie.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz marchewkę z mrożonymi warzywami. Dusić przez 3 minuty, aż warzywa się odmrożą. Następnie dodać pieczarki i kapustę pekińską. Dusić warzywa do miękkości. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Do dużej miski przełożyć ryż, dodać warzywa z patelni. Wrzucić soczewic,przyprawy oraz ser,wymieszać. Jajka wbić do osobnej i roztrzepać. Wlać do reszty składników ,wymieszać. Nakładać do foremek na muffinki po 2 łyżki masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 g z termoobiegiem i zapiekać około 25 minut. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Soczewica zielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować