Zapiekanki ryżowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Są pikantne ale przyprawiamy je wedle własnej skali ostrości. Można je zrobić z resztek w lodówce. Pyszne, idealne na imprezę, tanie i łatwe-cóż więcej potrzeba? Polecam spróbować!

  • 10 min

Składniki:


  • Na 6 porcji w małych miseczkach:
    2 torebki ryżu
    3 duże plastry dobrej wędzonej szynki
    1 średnia cebula
    łyżeczka masła
    20 deko sera żółtego
    3 łyżki ricotty
    parmezan
    sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma, curry

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Przystawki Przekąski

Zapiekanki ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy i wsypujemy do miski. Cebulę kroimy jak najdrobniej i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu. Szynkę i ser żółty kroimy w kosteczkę (część sera zostawiamy aby położyć po plasterku na wierzchu zapiekanek), dodajemy do ryżu. Mieszamy wszystko z dodatkiem ricotty. Dodajemy przyprawy w takiej ilości, aby osiągnąć zadowalający stopień pikantności. Żaroodporne miseczki napełniamy ryżową mieszanką, wygładzamy łyżką i układamy ser żółty oraz płatki parmezanu. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (najlepiej z termoobiegiem) aż sery się roztopią.

Porady

Zamiast szynki można dodać przesmażony boczek. Ricottę można ominąć, nadaje tylko kremowego smaku. Można dodać paprykę lub papryczki chilli

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować