Ryż zapiekany z truskawkami

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię ryż na słodko. Smakuje z truskawkami, ale można też dodać maliny, śliwki lub jabłka, a zimą użyć mrożonek.

Składniki:

  • ● 50 dag truskawek
    ● 25 dag jaśminowego ryżu
    ● 1 szkl. mleka
    ● op. cukru waniliowego
    ● 1 szkl. śmietany kremówki
    ● 20 dag cukru
    ● skórka starta z cytryny
    ● 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ryż zapiekany z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 250 ml wody zagotowujemy
    z łyżką masła. Wsypujemy
    ryż i gotujemy na małym ogniu.
    Gdy wchłonie wodę, wlewamy
    mleko wymieszane
    z połową cukru i dalej gotujemy.
    Naczynie żaroodporne
    smarujemy masłem, wykładamy
    ryż. Umyte truskawki wciskamy
    w ryż (kilka odkładamy
    do dekoracji) i zapiekamy
    15-20 minut w temp. 160 °C.
  • 2. Śmietanę ubijamy z resztą
    cukru. Danie podajemy na gorąco,
    posypane skórką z cytryny
    i cukrem waniliowym.
    Dekorujemy kleksem ubitej
    śmietany z owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (194 ocen)

To może cię zainteresować