1.Ciasto:
Formę wyłożyć herbatnikami.
Masę karmelową podgrzać, ciągle mieszając aby nam się nie przypaliła. Gdy jej konsystencja będzie płynna wylać ją na herbatniki i równomiernie rozprowadzić.
Przykryć drugą warstwą herbatników.
2.Krem budyniowy:
Zagotować 2 szklanki mleka razem z cukrem oraz masłem. W pozostałej szklance wymieszać proszek budyniowy.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, gotować na małym ogniu przez 2 minuty, aż masa zgęstnieje.
Następnie zestawić z ognia, odstawić na chwilę do ostygnięcia i wylać masę na herbatniki.
Przykryć ciasto kolejną warstwą herbatników i odstawić w zimne miejsce lub do lodówki na około 30-60 minut.
3.Wierzch:
Żelatynę zalać wodą, odstawić.
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać.
Żelatynę podgrzać aż dokładnie się rozpuści. Dodać do niej około 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, dodać kolejne dwie, wymieszać. Następnie przełożyć żelatynę do pozostałej ubitej śmietanki i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć masę na schłodzone ciasto, następnie posypać startą czekoladą.
Włożyć ciasto na kilka godzin lub na całą noc do lodówki aby dokładnie stężało.
Komentarze